(none) Fit to Print* – Част четвърта

June 18th, 2014

Re-Worked

Един уъркшоп на Icecreamdesign през юни 2009 ме впечетлява от подхода на преподаване. Тих и лек начин, по който се предават знания. Всеки представя по един свой продукт. В началото изглежда като игра, в която се иска просто „малка промяна“ на всеки от представените проекти. Промяна, съобразена според нови зададени условия/ограничения, с помоща на които всеки преработва отново своята работа. Разполага се с няколко дни, в които трябва да стане трансформацията. Лесно на пръв поглед, но всъщност не чак толкова. Оказва се, че Icecreamdesign са проучили добре работите и посредством зададените ограниченията карат всеки сам да намери грешките си. Грешки, които всеки би могъл да ти каже, но казани директно обикновено няма голям ефект. Какво става обаче ако ги намериш сам – нещо много лесно, започва да ги разбираш. Изключително важно нещо ако искаш да промениш работата си. Разбираш ги и някак си е по-лесно да ги преодолееш, когато сам си ги разбрал, промяната става, по градивен начин.


(www.designblog.icecreamdesign.net)

Започвам да прилагам наученото от занятието, като така успешно не само подобрявам вече започнати неща, но рефлектира и върху бъдещи проекти. С времето обаче наученото започва да избледнява и остава само спомена от него. Избледняват, но не съвсем, подсетки се появяват от време на време и съм много благодарен за това. Подседки, които да ме накарат да се замисля над това как всъщност нещата не трябва да се правят ей така между другото, не бива да се говори ей така, както и че приятелите не са просто ей така приятели. Подседки, върнали ме отново към ученето и за това как сами да откриваме грешките си, не само пред компютъра, а в реалната комуникация, екипната работа. Къде са какви са, кои са ограниченията и как биха могли те да помогнат, за да бъде тази комуникация подобрена. Въпрос на време е да се изведат тези неща и веднъж намерени започва и задачата по тяхното подобряване.

По време на Icecreamdesign занятието успях да трансформирам продукта си успешно, което даде ход на цял куп нови проекти в тази посока. Смятам, че и сега ще успея да се справя с ограниченията, да ги намери като стимул, за подобрение и развитие. Така че напред :)

На Анди и Вили, които ме запознаха с Дима и Хенк.

п.п. грешки (правописни или граматични) се правят, това обаче не бива да е бариера пред споделянето, защото ако него го няма то поправката е малко вероятна ;)
_______________________________________
* fit to print е опция само за принтери, ако печатате достатъчно голяма брой копия може просто да отидете в печатница и да дадете файловете, без да се притеснявате за изместване, разпределение по страници и др. там подобни. Оставяте се в ръцете на специалиста и не го мислите. Важно е обаче да си имате идея и за работа с принтера, защото не се знае – все някога може да ви дотрябва да пуснете едно копие на принтера в къщи.