(none) Fit to Print* – Част трета

June 11th, 2014

Future in the Past

Едно от хубавите неща през соца бе, че всеки разбираше от няколко неща и широките специалисти бяха повече от тесните. Въпроса обаче е дали това ставаше от широк интерес или просто от практичност и икономия. В крайна сметка положителното е че човек отваря своя кръгозор и започва да вижда по-надалече.

Винаги съм смятал, че да разбираш малко от областта на човека, с който работиш, е в обща полза. Спестява доста главоболия и време, допълвате се. За това обаче се изисква и отвореност от отсрещната страна. Трябва ти позволение, за да влезнеш в чуждата работа. Без доверие това допускане няма как да стане. Доверие, защото този въпрос е много деликатен – границата между допускане и намеса е много фина. Човек трябва много да внимава.

През годините съм имал късмета да работя с различни специалисти, които са ме допуснали в тяхната работа, оставили са ме да се образовам и допълня. Моят блог е резулатат от един малък пост, с който един приятел ме допусна в блог-културата. Следват много подобни примери: Радко с архитектурата, Евгени с киното, Манол с книгите, Нева с пътеписите, Борис с непознатото, Жоро с плакатите, Киро с типографията и още много подобни примери.

Ако обаче човек изгуби границата и се залута в професията, която не е негова става опасно. Не можеш просто така да заместиш човека. Не и ако искаш нещата да се свършат както трябва. Ако е въпрос на оцеляване и сетивата ти са замазани, тогава лесно се объркваш, даже вече не си сигурен в теб ли е грешката или в човека, с който работиш. Работа обаче си е работа и не бива да застава между хората. Сбърка ли се, поправката е трудна, но не и невъзможна. В тези ситуация помощ от приятел е винаги полезна, отрезвяваща и работи. Помоща се приема под всякаква форма, трябва само внимателно да се оглеждаш за нея, тя може да се появи дори и като книга или просто разговор.

На всички от екипа.

п.п. правописните и грамитичните грешки могат да видоизменят значението на даден текст, но много често смисъла се хваща. Грешките с времената е нещо, което обърква по-дълбоко читателя. Макар и дизайнер винаги се старая да следя за времената, въпреки че понякога се случва и там да бъркам :)

––––––––––
*ако fit to print теориите ви объркват винаги може да се обърнете към специалист предпечат, който да ви подготви файла и да го пусне на принтера. Условието в този слуачай е, че или трябва да събереш повече количество работа, за да има основателна причина да се обърнеш към специалиста или той да ти е приятел.