Никога не е късно да смениш посоката.

December 8th, 2013

Примери Нагледни

През 2007г., когато проекта Нагледна Агитация бе реализиран, една от целите му бе смесване на графичния дизайн със съвременното изкуство. Двете неща за мен винаги са вървели ръка за ръка – допълване и черпене на вдъхновение от едното, вливане в другото и обратно. Години по късно, когато дойде пика на финансовата криза и работата намаля, взех да използвам свободното време за повече изкуство. Това ми подейства добре и ме зареди с много свежи идеи. За съжаление само с кулутура човек трудно преживява, а с изкуство дори базово оцеляването не може да се постигне. Кризата си е криза и тя както Манол Пейков казва е “криза и на идеалите, криза на стойностите”[1]. Нещата в това положение вървят трудно и трябва промяна, за да се “постигне ново ниво на баланс”[2].


В ума ми изниква един детски спомен, по времето когато бях част от детска вокална група “Дъга”[3]. Художествената ръководителка, Снежана Полихронова, отговаряше не само за репетициите и концертите, тя също следеше и за успеха на всеки един от нас в училище. Закъсваше ли някой с оценките винаги следваше мъмрене, a ако нямаше променя следваха и по-сериозни мерки. От изключване не бяха застраховани дори и най-добрите солисти. Пеенето си е пеене, но училището бе преди всичко. Едното не трябваше да пречи на другото. За съжаление времето на началното училище отдавна отмина и дори ако г-жа Полихронова се появи отново, размахвайки заплашително пръст, това надали ще помогне.

Време е всеки сам да промени посоката. Това в никакъв случай не значи, че изкуството е зарязано – “полукултура и полунапиване”[4] винаги ще има, само че в друго съотношение. Както един мъдър приятел каза “ако не е архитектурата сигурно бих загубил почва под краката си”, аз ще се добавя “с дизайн и илюстрация под мишница балансирам най-добре”.
Тъй че напред :)

П.С. надявам се да ми бъде простено за правописните грешки – запетаи, пълни членове и други там подробни, смущаващи гладкото четене на този текст. Като всеки уважаващ себе си дизайнер не мога без тях ;)
––––––––––––––––––
[1] интервюто на Манол Пейков в проекта “Годината на нашето недоволство”
[2] пак там
[3] ДВГ Дъга е една от най-успешните детски музикални формации през 80-те години в България
[4] из творчеството на Андрей Германов