ReCover – продължението

November 28th, 2012

За книгите и оформителите

Захващайки се с оформление на корици преди малко повече от три години нямах ни най-малка представа в какво се замесвам. Първата ми неофициална корица за Жанет 45 бе „Как се прави камбана“ – съвместната работа с Диана Иванова по проекта Камбаната на Бела речка. Хубав маркер за мен да работя в тази посока бе фактът, че от списанието GALLERY the world‘s best graphic веднага проявиха интерес да публикуват книгата при тях. Последва „Отива една жена при лекаря“, която отприщи в мен позакърнялата ми любов към четенето. След това бе тежката работа с “Малките книги” на Боян Бенев, които ми дадоха страхотен тренинг с „кратката илюстрация“*. Именно тук стана преобръщането и задаването на посока в моя стил на работа. “Белият тигър” ме поведе към „моята“ стилистика както в типографско-илюстративно, така и в цветово отношение. Започнах да се интересувам как изглеждат книгите в различните страни, където излизат. Тук е мястото да отбележа колко бе важна селекцията на автори, която Манол Пейков (Жанет 45) прави, а именно основно съвременна западна литература. Селекция не само умело подбрана, но и отделно разграфена и разпределена между няколкото дизайнери, с които той работи. Когато чета книга, която ми допада, работата се превръща в хоби. Истинско щастие е да чета още неиздадена (в повечето случаи дори нередактирана) книга. Да дискутирам идеята й с преводача, редактора, дори със самите автори. Издателят пък влиза в ролята на куратор, селектиращ правилните книги за правилните оформители.

Превръщайки работата в удоволствие, успях да изведа кориците на едно прилично ниво, така че те да станат разпознаваеми и харесвани навън. Пример за това са публикуването на селектирани корици на места като Caustic Cover Critic и (More) Lovely Book Covers** или желанието на Рауи Хадж за съвместна работа по последния му роман (вж. проекта Карнавал). В същото време филмът на Евгени Богданов (ReCover) бе хубав повод да споделя работата си с хора, които са ме вдъхновявали. Така започна и приятелската кореспонденция с Bjorn Lie (Nobrow), David Pearson (Penguin), Chris Silas Nea (CSN) и още няколко имена от сферата на книгооформлението.

Но след тези малко помпозни думи да се върнем обратно към действителността. Какво се случва у нас? Къде е страната ни в оформителско отношение? Тук вдъхновяващи хора, творящи в момента, също не липсват. Винаги съм се възхищавал на работите на Ина Бъчварова, харесвам и нещата на Яна Левиева, Светлана Мирчева се появява, за жалост рядко, с разпознаваем стил и силна естетика. Със сигурност ще пропусна някого ако тръгна да изброявам хората, които вършат качествени неща. Това като цяло са малки оазиси сред безумната визуална салата, която издателствата ни предлагат. Вариантите могат да се обобщят в няколко категории:

• ти си „Компютърен дизайнер“***, владеещ адоби пакета, и приравняваш корицата с етикета за лютеница
• започваш да работиш на конвейер – хем става лесно и не се губи време, хем може да се каже, че работиш нещо престижно в очите на академиците
• правиш книги, защото ти е интересно и приятно с хората, които са твои съмишленици

При добри обстоятелства последната категория може да отприщи и едно по-цялостно представяне на продукта. Подходяща презентация със споделяне на идеите, публикации, дори изложби – това е малка част от добавената стойност, която може да додаде на книгата. В този дух е и продължението на ReCover, с една подбрана селекция от плакати, оформени скици и илюстрации от корици – така и хората, държащи на добре оформената книга, могат директно да подкрепят тази добавена стойност и оформителска линия в нашето книгоиздаване.

Заповядайте в LE PETIT SALON на изложбата „ReCover – продължението”. Откриването ще се състои на 2 декември (неделя) от 16.00 часа, като може да я посетите до 16 декември, да откупите и отнесете със себе си постпродукция – плакат или графика от любимо оформена книга.

____________________
*илюстративната версия на краткия разказ :)
**едни от най-четените онлайн медии за оформители на книги навън
***разбирай графичен оформител, а не дизайнер на компютри