Календария 2013

November 14th, 2012

Какво ме накара да работя върху нещо, което съм правил с не особенно голямо желание в продължение на години? Как се роди и реализира идеята за Календара на Нагледна?

Вече над пет години живея щастливо и доволно. Вън съм от матрицата. Коледната истерия на рекламните агенции и корпорации минава тихомълком покрай мен.
Спомням си първата година, в която не правих календари до несвяст – истинско облекчение. Беше останал само споменът от ужаса на всеки дизайнер – да дойде краят на ноември, началото на декември и да получиш задание за календар: заглавна страница + още 12. Огромно лого на всяка, формат поне 50/70 см. Неписан закон – малко преди края на изминаващата година, институциите и корпоративните клиенти се “сещат” за този така важен рекламен материал. Който трябва да бъде измислен, предложен, стократно коригиран, одобрен и напечатан за по-малко от месец. Освен нас дизайнерите, и печатниците също обичат тези спешни проекти, понеже точно тогава графикът им е плътен поне до 5-и януари.
Аз самият бях много горд от факта, че четири поредни години не се занимавах с такива неща.
 Както се пее в песента на великата група Лабиринт от Кърджали, Вечно щастие няма. Така и на мен ми се усмихна късметът за първи път миналата година с календара на Гьоте-институт. За радост, немската машина действа безкомпромисно със сроковете, така че още в началото на ноември всичко влезе благополучно за печат. Резултатът бе завидно добър:

При този календар най-харесах факта (изискване на директора Барч), че целият се побираше в плик А4 и можеше лесно да се разпраща по пощата.

Тази година получих обаждане в края на септември със запитване за календар на “Регионален център за опазване на нематериалното
 културно наследство на страните от югоизточна Европа” („последният да затвори вратата”). Първоначално се зарадвах, че някой звъни още през септември с такава задача. Илюзиите бързо бяха попарени от факта, че ще имам пет работни дни за дизайн, редакция, корекция, и разбира се, печат. Опитът си каза “тежката” дума и за пет дни успях да свърша нещо, което съвсем не изглеждаше лошо, с оглед срока на изпълнение. Тук чисто тактически съкратих двуезичното изписване на дните от седмиците, което спестява доста време и корекции. Така или иначе този тип календари са повече визуални, отколкото функционални.

Време бе да помисля в тази посока и нещо за студиото. Вече имах двата жокера – формат за плик и пълна нефункционалност. Попаднах и на един доста добър пример в тази посока, дори и технически (ситопечат). The Last Calendar You’ll Ever Need / 2012, където гръцките комшии явно не са познали за последния календар и последната година (щом има Нагледен календар за 2013 – година ще има!).

Но пък това съвсем отприщи в мен идеята за нефункционалността. Запретнах ръкави и първото, което направих, бе да изпиша месеците със шрифта на 

за да вкарам собствената идентичност вътре.

След което дойде и развихрянето с цифрите. Преди около две години съвсем случайно попаднах на едно много вдъхновяващо видео за летърпрес изделия.

А и миналата Коледа Влади от Банерджийницата ме светна за летърпрес апликейшън, който веднага свалих и инсталирах на таблета. Най-после успях да го вкарам в реална употреба. Подредих и напечатах собственоръчно 22 различни шрифта и с тях направих цялостната композиция.

Купих хартията и пуснах файловете на Юлиан, с който вече печатаме на сито четвърти продукт. Той умело се намеси и оправи част от грешките, както и смело сля почивните дни, там където оставаше по един ден между празниците – нали и без това ги сливат и не се работи.
В крайна сметка човек абсолютно не може да се ориентира за това кой ден кой е, но за сметка на това може да се наслади на това колко много почивни дни си имаме тук в България през следващата 2013-а. Истински повод за гордост!
В крайна сметка календарът стана съвсем навреме, избягвайки цялата лудница на печатниците и пощите. Чудесен подарък за партньори и приятели (в нашия случай е едно и също).

И накрая, но не на последно място – добър повод да пиша на хората, които активно следя.

Ето и местата в София, където може да си закупите тази графика на почивните дни в България :)