Светло бъдеще

October 21st, 2012


проект на Нагледна (Райчо Станев, Радомир Данков, Евгени Богданов)
www.svetlo.nagledna.net – страница на проекта

Израснах в очакване на светлото комунистическо бъдеще, което щеше да реши всичките ни проблеми. Оставаше просто една малка крачка. Още 10-на години и преминаваме от социализма в светлия комунизъм. Спомням си деня, в който споделих на майка ми новината, съобщена ми в Часа на класния ръководител. Какво разочарование да разбера, че на нея (майка ми) са й били обещали същото само че 30 години по-рано… и вече отдавна е трябвало да сме в това Светло бъдеще. Аз съм от поколението с детство в социализма, но съзряло в прехода. Повечето от клишираните лозунги са като част от детските ми игри.
Над 20 години след 1989 рекламните слогани си прокарват път с помощта на сантименталната ретро носталгия и така партийната реклама достига все по-лесно целта си.
Намирам за невероятно колко много хора очакват да чуят същите празни призиви и обещания и Светлото бъдеще отново е ключова фраза в днешните речи.
Райчо Станев


Описание
Използвайки различни букви от неонови реклами за магазини, сладкарници и кафенета, Нагледна изписва отново добре познати лозунги от близкото минало. Осъвременяваме ги не като сменяме думите, а като подменяме шрифта. Така, сменяйки функцията на буквата, изписваме политическа реклама с шрифтове, предназначени за магазини за цветя, бельо, сладкарници и хранителни стоки.
Интересуваме се от връзката между шрифта и посланието, което се изписва с него. Изработените ръчно външни реклами от социалистическо време са изгубили своята функция и постепенно изчезват от лицето на българските градове. Те представляват графологично културно наследство на страната и би трябвало подбрани образци да бъдат съхранени, дори и като основа за създаването на нов, самобитен образ на кирилицата в типичния за България стил. Гледайки ги, се опитваме да игнорираме тяхното съдържание и да ги възприемем като организиран визуален шум.
Политическите лозунги са били изписвани винаги с блокови шрифтове, чисти, плътни и ясни, прокарващи политиката на социалистическата действителност. Привидната сериозност се опитва да прикрие идеологичната безсмислица. Използвайки свободните шрифтове на търговските обекти от същото време, ние сваляме сериозността и разкриваме празнотата на посланието. Подчертаваме я в опита й да се появи на политическата сцена отново днес.

Реализация
• Уъркшоп “Предприятие Реклама” – възстановяване и изработка на лампи от реставрирани букви, разговор-дискусия за авторските шрифтове от времето на социализма
• Акция “Светло бъдеще” – изписване на популярната фраза с реални стари неонови букви, инсталиране на обществено място в София, със светещ неон
• Серия от плакати с популярни соц-лозунги актуални днес (изписани с шрифта от неоновите букви), разлепени в градска среда
• Документален филм, показващ работния процес и резултата от проекта

Плакати

Букви-лампи (резултат от уъркшопа Предприятие Реклама, реализиран в рамките на Sofia Design Week)
Размер на големите букви от надписа „Фармация“: височина 50 см, дължина от 30-60 см, в зависимост от буквата. Надписите „С НИЯ“ и „ПИСА“ (идват от СПИСАНИЯ) са с височина 30 см и дължина около 1 м всеки.

Откъси от документалния филм на Евгени Богданов (очаквайте в края на октомври 2012)