Нека големият свят се върти отново

September 30th, 2012


Преди известно време ви разказах за “Нека големият свят се върти” на Колъм Маккан, но сега искам да добавя още няколко неща, които се надявам да ви се сторят интересни.

Започнах книгата веднага след като прочетох Хлебарката. Тръгна трудно и ми се стори малко тромава, след всички тези емоции при Рауи. Това бе само на пръв поглед, може би заради откъслeчното ми четене. За пореден път се убедих, че подобен тип литература не може да се чете по 5-10 минути заспивайки вечер. За да усетя една книга трябва да се потопя изцяло и да заживея с нея, па било то и само за ден-два. Изчаквам я да ме хване и да не ме отпусне до края. Така стана и с Маккан. Толкова силно ме вкопчи, че след като я прочетох, още същата вечер изгледах и филма, който е свързан с централния разказ в романа. Централен не само защото присъства навсякъде в книгата, а и защото дава физическо изображение на същинската история в книгата. Илюстрира тънкия баланс, който пази Кориган (свещеник от ирландски произход), между духовния, материалния и женския свят. Баланс, който на пръв поглед изглежда абсолютно невъзможен, също толкова колкото и да качиш 2 тона оборудване (тайно) на двете кули, за да опънеш там въже и да изиграеш 45-минутен пърформанс на тази височина, а публиката да е цял Ню Йорк. За корицата смесих метафората с истинската история и изкарах свещеника ходещ по въжето-заглавие, пазещ по-трудния баланс.

Друго нещо, за което си мислех четейки тази книга, е това как романите могат да те подготвят и запознаят с един град много по-добре от всеки един гайд или справочник. Как не изпитах културен шок попадайки в апартамент в едно от гетата на Хавана, откъдето идват повечето от историите на Педро Хуан Готиерес в Мръсната Хаванска Трилогия. Същото бе и с Индия и Белият тигър. С радост подарявам английската версия на Соло на чуждестранните си гости в София. Надявам се скоро да успея да посетя Бруклин и да съм достатъчно подготвен за него рабира се :)

На снимката долу моята приятелка Айлин от Бруклин със Соло и Нека големият свят се върти. Тя е олицетворение на това как човек може да живее еднакво добре и в САЩ и България, а защо не и във всяка точка по света, където си пожелае. Нещо, което се отдава на малцина.