Over Cities

August 2nd, 2012

Over Cities е поредният дигитален дневник, започнат преди почти година след престоя ми в Хавана.

Този проект съдържа истории за градската среда – улици и места от София и Хавана, кубинско и българско ежедневие.
Има нещо, което е скрито отвъд типичните градски точки и обикновените места за туристическия фотоапaрат – там са безбройните истории, скрити за тях.
През 2011, работейки по проекта Моята Улица, паралелно събирах и документирах впечатления от София и Хавана – фото и видео архиви, записани за кратко време. София и Хавана са два града с общо социалистическо минало и разделено настояще и въпреки това, отвъд него, общите точки в духа им все още съществуват. Човек трябва само да е наблюдателен, за да ги забележи.

Това е третият подред дневник след Helvetia и Re-Istanbul (Re-Istanbul бе в паралелната програма на 12-ото Истанбулско Биенале).
Идва с малко закъснение, обикновено гледам да свърша този тип проекти докато още съм на път или веднага след като се прибера, но тук не успях. В един момент даже бях на ръба да се откажа, но една презентация на така наречените ми “проекти на път” в Lomography Gallery Store Berlin и интересът на хората там ме върна обратно пред компютъра. Изобщо този тип маркиране на пътуване е интересно изследване на това какво правим след като се приберем с гигабайти снимки, видеа, бележки, които остават и будят интерес само за нас самите, но не и за околните. Не защото са безинтересни, просто на никого не му се гледат купища снимки, които сами по себе си не разказват история. Всичко започна с Details of Piazza в едно малко село (Велано) в Тоскана (Италия), където изследвах малкия площад в центъра на селото по време на фестивала там. След това дойде The Great excursion in Birmingham, него го направих докато представях Голямата екскурзия. В същия дух е и Fisheyer – тук смесвам фишай снимките ми от Хавана, Тарлабаши и Деогар.


В момента заедно с Евгени Богданов работим и върху още един пътен продукт – Влакът над Берлин. Идеята за него дойде на една вечеря с писателя Рана Дасгупта в Делхи. Разказвайки му за швейцарския си дневник и как с него съм започнал да развивам и работата си с текст, той ме попита дали някога съм мислел да добавя и фикшън в наблюденията си и така да ги оформям в история. Наистина се замислих и два месеца по-късно го направих. 20 къси истории от Берлин, оформени с безценната помощ на Нева Мичева, на фона на Берлинските гари и спирки, заснети с Ломокино в един Ломофилм.