Изключителните от Малкълм Гладуел

November 23rd, 2010


Изключителните” увлекателно четиво с малко странни, но находчиви теории на чудака Малкълм Гладуел. Помня как преди две години получих за рождения си ден “Повратната точка” от същия автор – първия ми сблъсък с подобен род четиво (едновременно популярна наука, поп-икономика, self-help и забавление според Entertainment Weekly), не бях особено ентусиазиран в началото. Не ми хареса постоянното повтаряне на основните факти, но някак си неусетно започнах да навлизам в теориите описани там, да пресмятам, отбелязвам и разбира се да се опитвам да ги прилагам. Същото бе и с “Изключителните”, където отново в началото не бях много убеден дали това е “моята” книги, имайки в предвид, че съм роден почти в самият край на годината – малко трудно преглътнах повтарянето как родените в началото на годината са много по облагодетелствани (па било то и само за хокеистите). За радост това бе само в началото, след което последваха и останалите теории, където и намерих и най-силно открояващата се – за ориза и математиците.

Именно историята за ориза се оказа “повратната точка” за мен в книгата – ако мога да направя едно степенуване (напълно субективно и пречупено през моя поглед):
1. Теорията за родените в края на годината и как те чисто възрастово са “губещите” – добра е, но за мен си остава само “теория”.
2. Азиатците и техните правила за разговор в “йерархия” и управлението на самолет – също интересна теория при това вече не звучи само “теоритично”
3. Правилото за 10 000-те часа – абсолютно “за” това твърдение, но то всъшност не е нищо ново под слънцето
4. Сложното отглеждане на ориз и постиженията в математиката, като наследство – завладяваща и според мен абсолютно вярна хипотеза, която ме грабна от първия ред (тук трябва да призная и слабостта си към математиката – все пак съм с инженерно образование) .

Ето тук и малко повече за тези теории от самият Гладуел.

Интересното бе че за първи път подготвях две корици абсолютно едновременно, добър подход говорейки за поредица – лесно забележима и индивидуална визия.

Ето и малко повече за книгата:
Запитвали ли сте се защо някои хора са постигнали забележителен успех, докато други – също толкова способни – не са успели? Има ли някаква тайна зад невероятния успех на Бийтълс, Бил Гейтс и бизнесмените, родени през 
30-те, за разлика от родените през 40-те години на ХХ век? 
Тази книга се опитва да отговори на подобни въпроси, използвайки социологически, културно-исторически и поколенчески анализи, и не на последно място прост и ясен език.

Малкълм Гладуел задава въпроса: кое прави свръхуспешните хора различни? Отговорът е, че ние прекалено се фокусираме върху това как изглеждат успешните хора, и почти никак на това откъде са тръгнали: каква е тяхната култура, от какво семейство са, какво поколение, а също при какви условия са отраснали. Гладуел, който вече ни предизвика да осмислим заразния потенциал на идеите, принципа на действие на социалните епидемии и силата на интуитивните реакции, сега с книгата си “Изключителните” задава поредния провокативен въпрос: защо някои хора успяват? Защо едни водят продуктивен живот за пример, докато други никога не съумяват да разгърнат потенциала си?”

Представяне:
25 ноември 2010, (четвъртък), 19.00 ч.
Onda Coffee Break
София, бул. Цар Освободител 8А
(срещу Руската Църква)