Helvetia

March 8th, 2012

Helvetia

интерактивен дневник на Райчо Станев
www.helvetia.nagledna.net
Откриване на изложбата
14.3., 18.00 ч.
Гьоте-институт
София, ул.Будапеща 1
Експозиция: 15.-31.3.

Helvetia: природа, полиция, (не)скука и правила
Детайли от дневника на трийсетдневната ми обиколка из Швейцария. Сбор от дребни подробности – снимки, бележки, бегли впечaтления, неволни сравнения.

Още в началото на швейцарското си пътешествие си мислех как понякога един детайл е способен да даде представа за цялостната картина; как през детайлите – малките неща, необичайните места – може ненатрапчиво да се представи действителността, така че всеки да я види по свой начин. С апарат, бележник и диктофон се впуснах в обиколката на тази нова за мен страна, която сякаш не обещаваше неистови вълнения. Ингрид, Крис, Нийл, Сибил, Катрин и Хелен бяха част от хората, които ми помогнаха да изградя мрежа от познанства и да свържа градовете с лица, съдби и думи, а не просто с произволни улици и дежурни забележителности.

Объркване беше основното чувство, което предизвика у мен първоначалният ми опит да сравня Швейцария с България – две близки по природа и не много големи по площ страни. Гората уж е същата, а не мирише; хем е шумно, пък гласове и музика не се чуват; релсите, асфалтът и туристите са навсякъде, дори високо в планината, но големи хотели липсват; уж е спокойно, а полицията е навсякъде; уж си свободен, а правилата и ограниченията са безброй. Вглеждайки се обаче по-внимателно в малките неща наоколо, сравнението взе да става по-леко и да възкресява в паметта ми сродни случки и места от София, Варна, Кърджали, морето и, разбира се, планините в България. Същото се случи и по отношение на хората, които се оказаха далеч от опасението ми за отегчителна сериозност…

Райчо Станев e визуален артист и дизайнер, автор е на различни арт инсталации, илюстрации, анимации, представени в България, Англия, Германия, Швейцария, Турция, Норвегия, Италия и Куба.
През 2005 получава наградата на Creative Commons Bulgaria за арт проект публикуван под свободен лиценз, през 2008 г. взема специалната награда на СБХ в първото Биенале на българския дизайн, а а през 2010 г. е сред селектираните художници за наградата “База” за млади автори. Участва на 12-то Истанбулско бианале Untitled (12th Istanbul Biennial), 2011.

идея и реализация: Райчо Станев
превод на немски: Мария Енчева
редакция: Нева Мичева
корекция: Евгени Богданов
дизайн и реализация на изложбенoто
пространство: Иван Радев

с подкрепата на:
• Швейцарското
посолство в България
• Гьоте-институт
НАГЛЕДНА