Соло

April 12th, 2010

Историята на един възрастен слепец на име Улрих. История, която проследява и развитието през последните 100 години на страната ни. Да, няма грешка – действието се развива основно по улиците на София и макар авторът Рана Дасгупта да е индиец (роден в Англия, живеещ в Делхи) той много точно предава случилото се у нас за последния век и всичко това през очите на един слепец, чийто живот се разпада. Улрих тъне в разруха, живее в ужасен апартамент (хм не къде да е, а на Централна гара) и оцелява благодарение на съседите си.
Мрачни щрихи от един епичен роман, именно те доведоха и до първия вариант на корицата.

Но въпреки падението, въпреки разрухата, той не спира да мечтае. Може би именно мизерията и слепотата са ключът към тези мечти, едно бягство или по-скоро издигане над тази жалка действителност и отлитане към нещо по-добро и чисто.

“А сега мъжът се отдава на волни брожения сред по-ярките събития от живота си, за да открие има ли потънали в недрата му ценни реликви. Разбира се, ни един член на семейството му не е останал край него, приятелите му отдавна са то напуснали – знае, че никое живо създание не се вълнува от мислите му. Преживял толкова дълго време на тази земя, той не желае дните му да изтлеят в безмозъчно старческо оглупяване.
Преди да ослепее, той бе прочел в едно списание следната история: неколцина изследователи се натъкнали на група папагали, които говорели на езика на загинало при катастрофа общество. Изумени от откритието си, те затворили птиците в клетки и ги изпратили у дома, за да могат лингвистите да проучат останките от загубения език. Ала папагалите, вече силно покрусени от унищожението, на което станали свидетели, измрели по пътя.
Мъжът изпитва огромна близост към тези птици. Чувства, че носи, също като тях, някаква разпиляна във времето, разпокъсана наследственост и бива разтърсен отдън душа, покрай каквото и премине по своя път.”

СОЛО – хуманен, романтичен и епичен, роман който трябва да се прочете.
Очаквайте скоро в книжарниците от Жанет 45.
А в дните между 26 април и 5 май Рана Дасгупта пристига в България за да посети София, Пловдив, Варна и Стара Загора и да представи книгата.

Весел Великден

April 1st, 2010