Голямата Екскурзия

October 12th, 2009

Звукова инсталация, Райчо Станев

15-31 октомври 2009

Откриване на 15 октомври, 18.00 часа
Гьоте-институт България
София, ул.Будапеща 1

През лятото на 1989 г. голяма част от турското население в България се изсели в Турция. Инсталацията представя това събитие от гледната точка на свидетели на изселническата вълна. Райчо Станев се свързва с приятели, съученици и съседи в Турция и България, за да разбере какво е станало с тях и как може да се говори за това време, за което днес вече рядко се споменава. В разговорите акцентът е върху ежедневието, чувствата и разказите, които отново извикват спомена за онова време.

Понякога е трудно да събереш спомените си от преди 20 години, особенно ако си бил дете, на 12 години – само откъслeчни фрагменти, части от истории, емоции и чувства. Създавам въображаем пъзел от спомени и чувства, истории: съседи – обида – камион – юргани и възглавници – хладилник – сбогуване – сълзи – празни къщи – празни класни стаи – очакване са част от думите, които асоциирам с термина Голямата екскурция.
Райчо Станев

МАЛКА КНИГА ЗА БИЗНЕСА

October 5th, 2009

МАЛКА КНИГА ЗА БИЗНЕСА
от Боян С. Бенев
с илюстрации на Райчо Станев

8 октомври 2009 (четвъртък), 19:00
Onda Coffee Break,
София, бул. Цар Освободител 8
(срещу Руската църква)

За книгата

Написана от Младият предприемач на годината в Обединеното кралство за 2007 г., Боян С. Бенев, и илюстрирана от мен, “Малка книга за бизнеса” дискутира 26 фундаментални правила на бизнеса и инвестициите в необикновено сбит, есенциален формат.

Книгата е подходяща за най-широк кръг читатели: от студенти в самото начало на своето обучение в областта на бизнеса, мениджмънта и инвестициите, до опитни професионалисти, които се стремят да научат нещо ново за себе си и своята лична мотивация.

Великолепните илюстрации допринасят за познавателно-афористичния дух на книгата като дават възможност на читателя бързо да преминава от тема в тема без да изгубва посока, а същностните поуки на книгата се запечатват в съзнанието му за дълго.