Импровизации

February 21st, 2006
Всеки петък от 18:00 в къщата на Борис Христов.

Изкуство за всички

February 8th, 2006Всички се занимават с нещата от живота, никой не е открил нищо ново – дали ще е едно комунистическо общество (руските конструктивисти) или възхвалата на машинния прогрес (италианските футуристи), отменяне на изкуството (дадаистите), интегриране на житейската случайност (сюрреалистите), надхвърлянето на изкуството (ситуационистите) или интермедийността на изкуството (флуксус) – всичко се повтаря.

Всеки индивид лично създава в ежедневието си собствена естетика – пречупена през неговата призма, той ползва заобикалящата го среда, основните принципи са да умееш да живееш, да умееш да действаш, да умееш да бъдеш.

Всеки може да прави изкуство стига да има малко повече фантазия и да усеща сговора между живота и изкуството. Защо трябва да се ограничаваме, да се пазим, крием и лицензираме. Какви права пазим – тези които са били открити преди стотици години и са служили за пример на много поколения?

Да срешнеш, да дадеш, да размениш, да дискутираш – това е нещото, което истински движи нещата напред.

За съжаление напоследък сме свидетели на все по-субективни, индивидуализирани отношения, почти изчезна целта за съхраняване на нови общи идентичности. Стремежът трябва да бъде повече към художествена размяна, интеркултурни смесвания, едно изкуство за всички и от всички, интегрирано в ежедневния живот.

Ежедневие

February 6th, 2006